min Släkthistoria @ torparebron.se

 NILSSON Askeröd (Västerstads förs, Skåne)        PERSSON Öljehult (Öljehult förs, Bekinge)
SAMUELSSON Gessie (Gessie förs, Skåne)        DOUHAN Gälve (Gävle stadsförs, Gästrikland)

För inloggning...   
• användarnamn: gäst
• lösenord: gäst


Ingenstans i världen finns så goda förutsättningar för att ta reda på sin egna, personliga historia som i Sverige. Den svenska kyrkan och dess präster har haft en stark ställning och sträng kyrkotukt och krav på att den enskilda församlingen skulle ha kunskaper om kyrkans lära för att ha rätt att ta emot nattvarden. Detta krav ledde till ett omfattande kontrollsystem, där prästerna höll reda på församlingsbornas kristendomskunskaper. I det syftet förde de husförhörslängder som utgör den centrala delen av kyrkobokföringen. Vi kan i dag tacka prästerna för att vi har en så detaljerad folkbokföring ända från 1680-talet.

       Den svenska byråkratin har gamla anor, ända från Gustav Vasas fogdar, genom stormaktstidens skatteindrivning för att bekosta krigen liksom utskrivningar av soldater och inrättande av armén. Under frihetstiden kom nya behov av att föra statistik för att kunna följa befolkningsutvecklingen och genom reformer uppmuntra jordbruket och industrin. Ett lantmäteri växte tidigt fram och i samband med jordreformerna i jordbruket producerades kartmaterial av unik omfattning. Betydelsefullt för att arkivmaterialet i dag är så fullständigt är också att Sverige inte varit i krig sedan 1815. För amatörforskaren är det strörsta bekymret att enstaka prästgårdar har brunnit och material försvunnit, också de bränder som härjat i många av våra städer har varit förödande för arkivmaterialet.

       Amatörforskaren i Sverige har rika möjligheter till fri tillgång av de allmäna arkiven, genom tryckfrihets-förordningens offentlighetsprincip garanterade att få ta del av arkivens material och det dessutom gratis. Som det nu är har de allra flesta svenskar en chans att följa sin familjs och släkts öden ett par hundra år eller mer tillbaka i tiden.

(hämtat från "Släktforska steg för steg" av Per Clemensson & Kjell Andersson) © 1993


min Släkthistoria och mina rötter !

main image     Jag utgår från mina far- och morföräldrar och bakåt i tiden, där alla har sina rötter i 4 olika landskap - Skåne, Blekinge, Småland och Gästrikland. Även om min morfar föddes och växte upp i Skåne, så har han troligtvis sina rötter från Småland genetiskt. Mycket av min forskning sker på Riksarkivet och det är även ditt som jag länkar mina källor, så skapa ett konto hos dem (gratis tjänst), så ni kan ta del av dem!

Snabblänkar
Efternamnslista
Förnamnslista

Platslista
Begravningsplatser och gravstenar

Populationskarta
Databasstatistik

Sök





Nyheter

Nyheter och uppdateringar av anor dom senaste 30 dagarna!

Info.



Mina rötter

är en viktig del av vem jag är!

Frans Oskar
Nilsson

<font size=Farfar

" />

Farfar

Föddes 1890 i Askeröd
(Västerstads förs, Skåne)

Föräldrar åbo Nils Svensson och Elna Johansdotter

Frans Oskar var snickare i hela hans liv, flyttade till Malmö 1913 och gifte sig 1922 med Ida Persson, tilsammans fick dom 7 barn

Frans Oskar dog 1968 (78 år) och begravdes på Limhamns kyrkogård (Malmö)

Ida
Persdotter

<font size=Farmor

" />

Farmor

Föddes 1892 i Öljehult (Öljehult förs, Blekinge)

Föräldrar dagsv/torp Per Olsson och Karin Persdotter

Ida var sjuksköterskebiträde innan hon flyttade till Malmö 1917 och gifte sig med Frans Oskar Nilsson 1922, tillsammans fick dom 7 barn

Ida dog 1988 (96 år) och begravdes på Limhamns kyrkogård (Malmö)

Erik Valdemar
Samuelsson

<font size=Morfar

" />

Morfar

Föddes 1909 i Gessie
(Gessie förs, Skåne)

Modern Ida Mathilda Fransson (fadern okänd)

Erik Valdemar var bl.a. lantarbetare, ladugårdsskötare och metallarbetare, gifte sig 1934 med Siris Sofia Douhan, tillsammans fick dom 6 barn

Erik Valdemar dog 1983
(74 år) och begravdes på Limhamns kyrkogård (Malmö)

Siris Sofia
Douhan

<font size=Mormor

" />

Mormor

Föddes 1912 i Gävle (Gävlestads förs, Gästrikland)

Föräldrar järnarb Johan Erik Douhan och Elin Sofia Fredlund

1925 flyttade Siris Sofia till-sammans med föräldrarna till Hököpinge (Skåne), via Österbybruk (Uppland), gifte sig 1934 med Erik Valdemar Samuelsson, tillsammans fick dom 6 barn

Siris Sofia dog 1959 (47 år) och begravdes på Limhamns kyrkogård (Malmö)



bottom image

Släktvapnet upptecknat 2008 av Davor Zovko (Fil. lic, storkorsriddare och heraldisk konstnär)

OBS!!! vapnet är spegelvänt

mer om Davor Zovko

kort om Heraldik

  •    Heraldik är vetenskapen om sköldemärken och deras tillbehör. I begreppet ryms även vapenkonst, det vill säga konstnärliga framställningar av heraldiska vapen och bilder.

        Allmänt spritt är att vapenbruk är förbehållet adeln och att en enskild bild av ett vapen är bestämmande för hur det ska se ut, inget kan vara mer fel.


    "hämtat från "HERALDIK för nybörjare" © 2005
    av Jesper Wasling, Martin Sunnqvist och Henric Åsklund

    ~
  •      Alla har rätt att ta sig ett vapen, denna rätt har gamla anor och kan härledas till "Tractatus de Insigniis et Armis" från år 1358, där det italienske juristen Bartolus de Saxoferrato skrivet att "Vem som helst får taga sig vapen och märke samt föra det och måla det på sina ägodelar". Vissa rangattribut är av hävd och kunglig förordning förbehållna adeln och detta bör respekteras, men något monopol på släktvapen har adeln inte.

    "hämtat från "HERALDIK för nybörjare" © 2005
    av Jesper Wasling, Martin Sunnqvist och Henric Åsklund

    ~
  •     Släktvapen och släktnamn, enligt gällande namnlag får man fritt välja mellan sin fars och mors efternamn och ett bar får inte längre automatiskt sin fars efternamn. En rimlig ansatts är att betrakta moderns släktvapen på samma sätt som släktnamn, det vill säga att man själva väljer vilket föräldravapen man vill föra eller om man vill förena föräldrarnas vapen.

    "hämtat från "HERALDIK för nybörjare" © 2005
    av Jesper Wasling, Martin Sunnqvist och Henric Åsklund

    ~
  •    När ett vapen är klart bör det anmälas till Svenska heraldiska föreningens vapenregister. Ett kunnigt vapen-kollegium granskar om vapnet är heraldiskt korrekt och unikt. Om vapnet håller måttet införs det i registret och ges ett erkännande att det är korrekt. Samtidigt görs vapnet synligt så att framtida intrång kan undvikas, registret ger inget rättsligt skydd.

    "hämtat från "HERALDIK för nybörjare" © 2005
    av Jesper Wasling, Martin Sunnqvist och Henric Åsklund

    ~
  • För dom som vill
    fördjupa sig lite mer i heradiken


    Rekommenderas ett besök på "Svenska Heraldiska Föreningen", där du hittar allt som du behöver veta om heraldiken och dess konst.

    ➜ Gör ett besök på deras hemsida

    ~
bottom image

Släktvapen för Douhan
® 2009 • SV-62 • 2008:6

The Swedish Register of Arms
Svenskt Vapenregister 1 © 2018

Antaget av Tony Douhan 2004, medges till övriga släktmedlemmar efter Siris Sofia Douhan 1912-1959, född i Gävle (Gävleborgsstats förs, Gästrikland), även till ursprungs-släkten efter differentiering.

Vapnet är upptecknat 2005 av Magnus Bäckmark (Riddarhus-genealog och heraldisk konstnär)

mer om Magnus Bäckmark



Efternamn


Webmastermeddelande

Uppdatering av anor pågår!